top of page
  • Forfatterens bildeRHR

Gaver til ansatte

Det er snart jul igjen og du skal kanskje gi julegaver til de ansatte eller forretningsforbindelser. Regelverket for beskatning av gaver er endret i 2021.Gaver til ansatte 

Å gi julegaver til ansatte er en tradisjon for mange arbeidsgivere. Gaver er i utgangspunktet en skattepliktig fordel for den ansatte, men på visse vilkår kan gaven gis skattefritt. En arbeidsgiver kan gi sine ansatte gaver til en verdi av inntil kr 5 000 per år skattefritt, og samtidig få fradrag for kostnaden.


Gaver fra samarbeidspartnere eller en annen tredjepart 

Arbeidsgiver må sørge for å få en oversikt over eventuelle gaver den ansatte får fra tredjeparter, herunder gaver fra konsernselskaper. Verdien av slike gaver inngår nemlig også i det skattefrie beløpet. Beløpsgrensen på kr 5 000 gjelder altså samlet for gaver fra egen arbeidsgiver og gaver fra tredjeparter. 


Gaver til veldedige formål 

I julen finnes det mange fine måter å bidra på. Noen firmaer velger å bidra med å jobbe for et veldedig formål, ved for eksempel at de ansatte står på det lokale suppekjøkkenet. Andre velger å samle inn gaver, tilby sine tjenester gratis eller gi penger til gode formål. Ifølge skatteloven er det kun pengegaver til visse frivillige organisasjoner som er fradragsberettiget for giver. Et vilkår for fradragsretten er at organisasjonen som mottar pengegaven rapporterer gavebeløpet elektronisk til Skatteetaten.


Gaver til forretningsforbindelser

Gaver til forretningsforbindelser eller til deres familier er i utgangspunktet ikke skattemessig fradragsberettiget for giveren. Mindre oppmerksomhetsgaver som for eksempel blomster, konfekt, vinflaske mv. innenfor et vanlig prisnivå, kan gis med skattemessig fradrag dersom kostnaden er maksimalt kr 275.


0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle
bottom of page