top of page
  • Forfatterens bildeRHR

Gaver - hvilke skatteregler gjelder?

Oppdatert: 23. nov. 2020Julen nærmer seg med stormskritt – slik er skattereglene for julegaver til ansatte, forretningsforbindelser og veldedige formål.


Gaver til ansatte 

Å gi julegaver til ansatte er en tradisjon for mange arbeidsgivere. Slike gaver er i utgangspunktet en skattepliktig fordel for den ansatte, men på visse vilkår kan gaven gis skattefritt. En arbeidsgiver kan gi sine ansatte gaver til en verdi av inntil kr 2 000 per år skattefritt, og samtidig få fradrag for kostnaden. Legg merke til at den årlige beløpsgrensen for skattefrie gaver til ansatte er foreslått å øke fra kr 2 000 til kr 5 000 fra og med 2021.

Gaver fra samarbeidspartnere eller en annen tredjepart 

Arbeidsgiver må sørge for å få en oversikt over gaver den ansatte får fra tredjeparter, herunder gaver fra konsernselskaper. Verdien av slike gaver inngår nemlig også i det skattefrie beløpet. Beløpsgrensen på kr 2 000 gjelder altså samlet for gaver fra egen arbeidsgiver og gaver fra tredjeparter. 

Gaver til veldedige formål 

I julen finnes det mange fine måter å bidra på. Noen firmaer velger å bidra med å jobbe for et veldedig formål, ved for eksempel at de ansatte står på det lokale suppekjøkkenet. Andre velger å samle inn gaver, tilby sine tjenester gratis eller gi penger til gode formål. Ifølge skatteloven er det kun pengegaver til visse frivillige organisasjoner som er fradragsberettiget for giver. Et vilkår for fradragsretten er at organisasjonen som mottar pengegaven rapporterer gavebeløpet elektronisk til Skatteetaten.

Gaver til forretningsforbindelser

Gaver til forretningsforbindelser eller til deres familier er i utgangspunktet ikke skattemessig fradragsberettiget for giveren. I noen få tilfeller er det likevel gitt anledning til skattefradrag. Dette gjelder for erkjentlighetsgave under kr 500 og enkle oppmerksomhetsgaver under kr 270. Også gaver av mindre verdi som for eksempel blomster, konfekt, (rimelig) vinflaske med videre, kan gis med skattemessig fradrag til forretningsforbindelser.

Kilde: DibKunnskap0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle
bottom of page